A sikeres cégvezető 4 titka

Rengeteg cégvezető esik bele abba a hibába, hogy túl sok figyelmet szentel az eladni kívánt terméknek, szolgáltatásnak, a vásárlóknak és a piacnak. Kizárólag arra fókuszál, hogy építse a céget, növelje a bevételeket és újabb és újabb üzleti célokat tűzzön ki. Mindez teljesen rendben is van. Egyvalamiről azonban hajlamos megfeledkezni: önmagáról és személyes vezetői képességeiről. Kíváncsi vagy hogyan válhatsz igazán sikeres vezetővé?

A sikeres vállalkozás titka, a sikeres vezető. Ehhez pedig nem elég kizárólag a cégre koncentrálni. Ahogy az üzletépítésen, az eladáson, a marketingen dolgozni kell, ugyanúgy szükség van az önfejlesztésre is, hogy valóban igazi vezetővé válj.

Hogyan válj igazi vezetővé 4 lépésben?

1. Ismerd meg és fejleszd önmagad!

Ha valóban jó vezető – nem csak egy átlag főnök – akarsz lenni, akkor ki kell fejlesztened egy nagyfokú belső őszinteséget. Szükséged van önreflexióra. Tudatossá válni minden gondolatodra, motivációdra, cselekedetre, célodra. Bátran szembenézni az esetleges gyengeségeiddel. Azokkal az igazságokkal, amelyeket mások elől, de sokszor magad elől is rejtegetsz. 

Éberré válni a benned zajló folyamatokra nem könnyű, de megtérül. Tegyél fel magadnak bizonyos kérdéseket és válaszolj ezekre teljesen őszintén. A válaszaidat le is írhatod vagy akár megbeszélheted egy olyan emberrel, akiben megbízol.

A kérdéseket érdemes újra és újra átgondolnod, hiszen remek módja önmagad mélyebb megismerésének:

  • Mik a legfontosabb dolgok számodra az életben?
  • Mi az, amiben igazán jó vagy?
  • Mi az, amiben gyengébb vagy?
  • Mit mondanak rólad a partnereid, közvetlen kollégáid és a barátaid?
  • Milyen tulajdonságaidat, képességeidet kell fejlesztened ahhoz, hogy igazán sikeres lehess? 

Minél őszintébben tudod megválaszolni ezeket a kérdéseket, annál jobban megérted, hogy mire van szükség ahhoz, hogy igazi vezetővé válj. Amíg nem ismered önmagad, addig nem is tudod építeni magad.

2. Légy hajlandó tanulni!

A jó vezető folyamatosan fejleszti a képességeit, egyfolytában tanul. Könyveket olvas, podcastokat hallgat, mentorokkal, coachokkal beszélget, új kurzusokra jár. Tapasztal, szívja magába az információt. 

El kell határoznod, hogy időt és energiát áldozol a tanulásra. Ezt is ugyanúgy be kell tervezned, mint a napi meetingeket, operatív teendőket. Ha nincs konkrét helye a napirendedben, akkor azon fogod kapni magad, hogy mindenre jutott idő, csak az önfejlesztésedre nem.

Sok cégvezető esik bele abba a hibába, hogy felesleges elvesztegetett időnek érzi a tanulásra szánt órákat. Pedig nem azok. Hogyan várod el, hogy a céged növekedjen, ha te nem növekedsz? Hogyan legyen egyre jobb és jobb a csapatod, ha te egy helyben állsz?

Tanulni nem feltétlenül csak azt érdemes, ami szorosan összefügg a céged tevékenységével. Számos sikeres vezető szán időt napi szinten akár sakkozásra, íjászatra, thai chira vagy épp filozófiára. Új emberekkel találkozni, új dolgokat tanulni mind szélesíti a látókörödet és támogatja vezetői minőségedet. Inspirál a munkában, új ötleteket ad, új perspektívákat nyit.

Vizsgáld meg az életed, hogy jelenleg mennyi időt töltesz tanulással, inspirálódással? Ha sikeres céget szeretnél, fontos, hogy minden nap szánj időt erre.